Als je kindje buikpijn heeft en niet lekker is, heb je er alles voor over om het beter te maken. Maar misschien gebruik je liever niet meteen paracetamol - zeker als je kind geen koorts heeft- en maak je liever eerst gebruik van natuurlijke hulpmiddelen. Het ligt natuurlijk ook helemaal aan de oorzaak en de klachten, daarom lees je in deze blog hier meer over.
In deze blog lees je
- Wat de oorzaken van buikpijn bij kinderen kunnen zijn
- Wat je kunt doen bij een verstopping
- Hoe je een blaasontsteking kunt herkennen en voorkomen
- Tips voor een gezonde levensstijl voor je kinderen
Buikpijn oorzaken bij je kind
Buikpijn bij kinderen kan verschillende oorzaken hebben. Vaak komt het door een verstopping in de darmen. De ontlasting is dan hard en onregelmatig (minder dan 3 keer per week). Buikpijn is het logische gevolg. Maar hoe komt een kind aan een verstopping? Het kan meerdere oorzaken hebben:
- Te weinig drinken (vochttekort);
- Te weinig beweging;
- Te weinig vezels in de voeding;
- Te weinig geduld op de wc;
- Uitstellen van naar de wc gaan.
Een verandering in het eetpatroon, zeker in de babyfase, kan ook voor buikpijn zorgen bij jouw kind. Maar, net als volwassenen, kunnen kinderen ook buikpijn ervaren door spanning of stress. In dat laatste geval kan soms een warme kruik en veel knuffelen al wonderen doen om je kindje te laten ontspannen en de buikpijn te laten verdwijnen. Wanneer het vaker terugkomt is het echter wel belangrijk met je kindje te praten om te kijken waar het mee zit.
Het is belangrijk om de buikpijn bij je kind in de gaten te houden. Let dan vooral op eventuele koorts, overgeven of andere tekenen van een bacterie of virus. Over deze situaties kunnen we geen uitspraken doen, noch advies geven voor het gebruik van natuurlijke middelen bij kinderen.
Wat te doen bij een verstopping
De oorzaken geven eigenlijk al richting voor de oplossing: zorg dat jouw kind gezond en vezelrijk eet of blijft eten. Dit betekent veel fruit, groenten en volkorenproducten. En zorg vooral dat je kind voldoende drinkt. Bij een verstopping is de ontlasting hard en vocht maakt het zachter en soepeler. Ook regelmatig bewegen helpt. Laat je kindje, zeker ook na de maaltijden, dus vooral even lekker spelen en bewegen.
Er zijn voedingssupplementen die onder meer een goede vochtbalans ondersteunen. Met name de mineralen kalium, natrium en chloride staan hierom bekend. Maar let op: vooral natrium en chloride zijn mineralen waar kleine kinderen (jonger dan 9 jaar) nog niet te veel van mogen hebben. De nieren van baby’s en kinderen kunnen nog niet veel zout (natrium en chloride) hebben. Van kalium halen kinderen voldoende uit hun voeding door groente en fruit te eten.
Onze 100% plantaardige Multivitamine Kids druppels bevatten Chicorei olie extract. Niet alleen bevat Chicorei vitamine A, B6, de mineralen ijzer, calcium en magnesium, maar Cichorei kan ook positief bijdragen aan de spijsvertering bij kinderen. Behalve Cichorei is ook Citroenmelisse opgenomen in onze multivitamine voor kinderen: een goede rustgever voor maag en darmen. De Multivitamine Kids druppels bevatten geen natrium, chloride of kalium.
Oorzaken van een blaasontsteking bij je kind
Te weinig drinken kan een oorzaak zijn van een blaasontsteking, maar ook het niet volledig leegplassen van de blaas en daar is ie weer; een verstopping. Voldoende drinken is heel belangrijk en bij een milde blaasontsteking kan dit al voldoende zijn om de ontsteking te verhelpen. Helaas is echter vaak antibiotica nodig.
Meisjes hebben maar liefst 5x vaker last van een blaasontsteking dan jongens. Bij kleine kindjes kan het lastig zijn een blaasontsteking te ontdekken. Symptomen bij baby’s kunnen zijn: koorts, weinig drinken en stinkende urine. Wanneer kinderen groot genoeg zijn om de pijn aan te geven is het wat makkelijker om een blaasontsteking te herkennen. Kinderen kunnen dan aangeven last te hebben van pijn bij het plassen, vaak te moeten plassen en/of buikpijn te hebben.
Een blaasontsteking voorkomen
Heeft jouw kind eerder een blaasontsteking gehad? Je kunt een volgende keer helpen voorkomen door je kindje te helpen met de gewoonte om voldoende te drinken, goed uit te plassen en bij het afvegen na het plassen van voren naar achteren te vegen. Ook kun je jouw kindje stimuleren minstens iedere 3-4 uur naar het toilet te gaan.
Wil je meer tips voor een gezond leven voor jouw kinderen en voor jezelf? Meld je onderaan deze pagina aan voor onze nieuwsbrief. Hierin geven we je tips bij veelgenoemde gezondheidsklachten, stellen we gezonde recepten voor en meer voor een gezond en gelukkig leven. Want, zo geloven we bij VitaminFit, een gezond leven is een gelukkig leven.